donderdag 4 december 2014

Lieve Krul; Anders zien

Lieve Krul,
Detail van Brieflezend meisje
van Johannes Vermeer.
Knappe meid hè? ;) 

Wist je dat iedere afbeelding van de werkelijkheid, toch niet de werkelijkheid weergeeft? Ik eerst ook niet, totdat ik moest leren voor het tentamen van het vak Anders Zien. Een vak over 'realisme' in kunst door de jaren heen.

In de schilderkunst was het natuurlijk makkelijk om de werkelijkheid te manipuleren. Hier een boompje, daar een bloemetje... Photoshop is eigenlijk helemaal zo nieuw nog niet, want ook op portretten werden puistjes en pukkeltjes weggehaald en kreeg de geportretteerde het perfecte uiterlijk van die tijd.


Maar zelfs, wanneer je een foto bekijkt die nog niet bewerkt of aangepast is, geeft dit nog niet de echte werkelijkheid weer. Gek, hè? Als fotograaf kies je namelijk het moment dat je vast legt en meestal is dit het moment waarop er iets uitzonderlijks gebeurt, of juist niet. je ziet alleen maar één rechthoekje uit de werkelijkheid, alles eromheen is eraf geknipt.

Een foto met een smartphone is toch altijd lelijker
dan Real Life
Het is een beetje, alsof je een foto van de zon wil maken, of van een prachtig uitzicht. In het echt ziet het er mooi uit, maar op de foto lijkt het nergens op. Je kiest wanneer je een foto maakt, van wie en van wat, maar in de realiteit kies je helemaal niks. Je kiest zelf niet wie je wanneer tegenkomt in je leven. Een foto heeft meestal een duidelijke context, je weet nog wat er toen gebeurde, wat er aan de hand was. De realiteit heeft geen context, dingen gebeuren vaak zonder duidelijke reden.

Het vak heet Anders Zien, omdat je op een andere manier naar afbeeldingen gaat kijken. Eigenlijk heeft het vak best een sombere bedoeling: ons duidelijk maken dat de werkelijkheid niet weer te geven is. Het is hoe het is, je kan de werkelijkheid wel suggereren, maar niet nabootsen. Er is maar één werkelijkheid en dat is die waarin wij leven...

En op dit moment betekent die werkelijkheid voor mij: lekker warm in bed een brief naar jou typen, terwijl ik ben vergeten het grote licht uit te doen...:/ Kon ik maar met Photoshop het licht uit photoshoppen.

Liefs,


Geen opmerkingen:

Een reactie posten