dinsdag 14 oktober 2014

BookQuotes

'Het leven is als de dood, zonder een bedgenoot'
Een tijdje geleden moesten we een opdracht maken over Gronthouwelick  van Jacob Cats. Tijdens het lezen stuitte ik op deze ietwat rare quote. Met een glimlachje op mijn gezicht, kon ik vadertje Cats niets anders dan gelijk geven. Wat een humor had die man! en ik maar denken dat ze in de zeventiende eeuw niet eens wisten wat seks überhaupt was...

Over het verhaal 

Het verhaal is gebaseerd op het scheppingsverhaal. (Dat verhaal van Adam en Eva, ja). De slang is uit het verhaal geschrapt en in plaats daarvan gaat het over Eva die Adam steeds afwijst. Adam laat zich echter niet uit het veld slaan en gooit al zijn charmes in de strijd.

Adam heeft al een hele dag alleen door het paradijs moeten zwerven en is bij de komst van Eva al helemaal klaar om haar van top tot teen te leren kennen, (If you know what I mean). Eva wil daarentegen eerst van het paradijs genieten voordat ze met Adam de bosjes induikt. Ze is er gewoon nog niet klaar voor.

Adam is gelukkig een man van de vele mooie woorden en na twintig bladzijdes aanbiddingen, beloftes en 'gegronde argumenten' (zoals de quote) gaat Eva overstag. Ze gaan trouwen.

Op de bruiloft worden Adam en Eva toegejuicht en geholpen door pratende dieren, wat het verhaal wel een beetje een Sneeuwwitje-sfeer geeft. Want wat een prachtige, blije boel is het in Eden: Eva wordt de koningin van de dieren en Adam mag eindelijk een nieuw stukje Paradijs ontdekken - Knipoog, knipoog- . 

Over het boek 

Gronthouwelick staat in de verhalenbundel Trouringh van Cats en is volledig online te lezen! Dat bespaart je dus alweer boetes bij de bieb. De verhalenbundel gaat over zaken als: hoe vind je de juiste man, hoe moet de man de vrouw behandelen in een huwelijk en wat is de rol van de vrouw in het gezin. Het boek is dus een soort gids voor een goed huwelijk.

Dit boek is ook uiterst geschikt voor op je leeslijst. Noem even de relatie met de bijbel, de verschillen en overeenkomsten van het huwelijk van toen en nu en bespreek het feit dat Cats een vergeten schrijver aan het worden is, (en dat dat natuurlijk dus echt niet mag). Et voila, weer een blije Nederlandslerares erbij.

Over de Quote

Aan deze quote valt niets meer toe te voegen. Misschien kan ik hem eens proberen als ik mijn crush probeer te versieren...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten